Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια με σώς μπαλσάμικο - Mushrooms with Balsamic Sauce

Μανιτάρια Pleurotus Ostreatus ή Πλευρωτός ο Οστρεώδης

Είναι εκλεκτό εδώδιμο. Εύσαρκα, με υπέροχες κυματιστές αυλακώσεις στο κομμάτι εκείνο που «γέρνει» στη γη. Αντίθετα, η «ουράνια» πλευρά τους έχει βελούδινη υφή και ντελικάτο άρωμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα και σερβίρονται κυρίως ψητά ή σε σούπες, αλλά ταιριάζουν πολύ και ως συνοδευτικά του κοτόπουλου, του χοιρινού και των θαλασσινών. Καλλιεργημένα πωλούνται σχεδόν παντού, σε πολύ καλές τιμές. Τα άγρια, ωστόσο, που φύονται σε όλη την Ελλάδα, έχουν πολύ ανώτερη γεύση και πλουσιότατη σάρκα. Στη Λέσβο ονομάζονται αρτύκια και στην Κρήτη αρτυκίτες και συχνά ένα και μόνο μανιτάρι μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα κιλά!

Καλλιεργημένα  σέ μπλόκ αχύρου απο 100% φυσικά συστατικά.
Μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας τα δικά μας μανιτάρια  πολύ ευκολα και χωρίς κόπο αγοράζοντας μόνο το μπλόκ καλλιεργειας.Η ανάπτυξη τους γίνεται ταχύρυθμα σε συνθηκες υγρασίας απο 10 εώς 17 βαθμούς Κελσίου.Σε 10 με 20 μέρες η πρώτη καρποφορία είναι έτοιμη και έπειτα κάθε συγκομιδή γίνετε κάθε 10-15 μέρες.

Συνταγή:

Υλικα :
Για τα μανιτάρια

500γρ μανιτάρια πλευρώτους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
Ένα κλωναράκι φρέσκο Δεντρολίβανο

Για την Σώς 


4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα μανιταρια μας με ενα βρεγμένο πανάκι (Προσοχή δεν τα πλένουμε με νερό για να μη ρουφήξουν και στο τέλος γινουν βραστά αντί για ψητά...)
Αλατοπιπερώνουμε , τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη σκόνη του σκόρδου καί απο τις δύο μεριές. 
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (με λαδόκολα ή λαδωμένο) και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαμούς για περίπου 20 λεπτά .Λίγο πρίν ψηθούν περίπου 5 λεπτά πρίν , τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τοποθετούμε το κλωνάρι του δεντρολίβανου απο επάνω ολόκληρο.
 Παράλληλα για την sauce σε ένα μπόλ τοποθετούμε τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου και τα χτυπάμε πολυ καλά με αναδευτήρα καφέ ή με μίξερ ( ή και με fouet) μέχρι να μαλακώσει καλά το μέλι(στην συγκεκριμένη συνταγη εχω χρησιμοποιήσει καστανόμελο το οποίο δέν έχει όση γλύκήτα εχουν τα αλλα μέλια όπως θυμαρίσιο η ανθόμελο κτλπ) και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο σιγα σιγα μεχρί να αρχίζει να πήζει η σώς .
Περιχύνουμε τα μανιτάρια μας με την σώς και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαιντανό.


25 σχόλια:

  1. Φαινονται 5νόστιμα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πίστεψε με ήταν σαν μπριζόλες ! πραγματικά είχαν γεύση κρέατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα αγαπητέ chef.
      Πραγματικά έχετε απόλυτο δίκιο για τα συγκεκριμένα μανιτάρια. Είναι σαν να τρως κρέας, για να μην πω και καλύτερα :-)))
      Εύχομαι καλές γιορτές και με πολύ δημιουργική διάθεση.

      Διαγραφή
  3. Καλως ήρθες στόν ιστιότοπό μου Penelope!
    Τα συγκεκριμένα μανιτάρια τα καλιέργησα σε μπλόκ άχυρου πολύ εύκολα και υγιεινά απο περιέργεια και μόνο και εξελιχθήκανε σε τεράστια πλευρότους με μοναδική πραγματικά γεύση!σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα Penelope !
    Σου εύχομαι καλές γιορτές και πάνω απόλα υγεία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι σίγουρη... κατ εμενα πολύ καλύτερα και απο κρέας!

    ΥΓ
    Σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια... φωτογραφιες βγάζω απο το κινητό (Samsung S4mini).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λατρευω τα μανιταρια και ειδικα τα φρέσκα!!!! πολυ καλυτερα απ το κρεας!! η καλυτερη συνταγη αυτη για τ απλευρωτους!!! σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοςήρθες στον ιστioλόγιο μου Το ένα μανιτάρι να φανταστείς ήταν 1,5κιλό!

      Διαγραφή
  6. Να μαι κ γω στο δικο σου μπλογκοσπιτοοο!!!!
    Αρχικα θελω να πω τι τελειο το ονομα drukn tomato,τελειο τελειοοο!!!!!
    Ξεναγηθηκα στο καλογουστο blog σου και πραγατικα το βρισκω αξιολογο με ιδαιτερες προτασεις!!!!
    Οι πληροφοριες που μας εδωσες για τα μανιταρια ενδιαφερουσες αλλα πιο ενδιαφερουσα ακομα ειναι η συνταγη σου με αυτη την υπεροχη σαλτσα που τη ζηλεψα!!!!
    καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ήρθες στο μπλογκόσπιτο μου ! ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , έχω ακόμα και άλλες συνταγες με μανιτάρια που θα ανεβάσω σε κάποια φαση :)
      Καλή σου εβδομάδα κ καλές γιορτές

      Διαγραφή
  7. Καλώς σε βρήκα κι εγώ στο δικό σου blog μεθυσμένη ντομάτα! :)
    Ντομάτες έχω φυτέψει, μανιτάρια όχι αλλά δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο, φαντάζομαι με λίγο ψάξιμο στο internet μπορείς εύκολα να βρεις όλο το know-how.
    Η συνταγή σου απλή και ιδανική, νομίζω αν έχεις καλά, αρωματικά μανιτάρια είναι κρίμα να τα "παιδέψεις" με περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά.
    Εντυπωσιάστηκα πολύ με το μανιτάρι 4 κιλών! Μου αρέσουν αρκετά όλα τα μανιτάρια, τα ουράνια δε, ακόμα περισσότερο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Σκοτεινή μας Σέφ !! :)
      Δέν είναι καθόλου δύσκολο , απλά αγοράζεις ένα αχυρένιο τετράγωνο μπλόκ το οποίο έχει ήδη φυτεμένο τον μύκητα και έιναι και ποτισμένο μεχρι και τη πρώτη συγκομιδή! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα αφήσεις σε ένα δωμάτιο με υγρασία κ σε θερμοκρασία περίπου 15-16 β.Κελ.
      όσο για τα ουράνια...συμφωνώ :P

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα μεθυσμένη ντομάτα! Τα μανιτάρια και δη τα άγρια είναι εκπληκτικά, και φτιαγμένα με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντικαταστήσουν άξια μια μπριζόλα.

    Καλές γιορτές να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Μάγδα !
    Είμαι fan στην αναζήτηση τροφής στο βουνό όπως άγρια χόρτα - αρωματικά βότανα -άγρια φρούτα και πάνω απόλλα τα αγριομανίταρα!
    Καλές Γιορτές με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Μεθυσμένη Ντομάτα (βλέπω σε όλους άρεσε το όνομα)!
    Καλή αρχή να έχεις, καθώς πρώτη φορά έρχομαι επίσκεψη. Πολύ ωραία η συνταγή σου, τα πλευρώτους είναι τα ιδανικά μανιτάρια για ψήσιμο.

    Καλή συνέχεια και καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλωςήρθες στο ιστιολόγιο μου !! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το όνομα και όπως σου προανέφερα στο blog σου εκπληκτικές όλες οι photo's σου , επαγγελματικό foodphotography!!

      Διαγραφή
  11. Με γεια το μπλογκοσπιτάκι σου,Μεθυσμένη ντομάτα! Καλά κ εμπνευσμένα μαγειρέματα! Χίλια like στα μανιτάρια σου!
    Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς ήρθες lenia στο ιστιολόγιο μου! Ευχαριστώ για τα ευμενή σου σχόλια κ χαίρομαι που σ αρέσαν τα μανιτάρια μου!
    Καλές εορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχω λόγια !! Εξαιρετικά τα μανιτάρια !! Και σούπερ τροφή !
    Καλή Χρονιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι αντάξιο του κρέατος θρεπτικα πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σου Μεθυσμένη Ντομάτα (για να μην σπάσω και την παράδοση), πολύ ωραίο το blog σου.. Λατρεύω ότι έχει να κάνει με μανιτάρια και είμαι σίγουρος οτι η συνταγή σου είναι υπέροχη!!
    Keep going!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα ευμενή σου σχόλια !!! Καλως ήρθες στον ιστότοπό μου!!!

      Διαγραφή
  16. Καλώς σε βρήκα! Αγαπημένο φαγητο που έχω καιρό να μαγειρεψω! Θα ακολούθησω τη συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάπου εδώ εγώ πεθαίνω!
    Ζέτα + πλευρώτους= LOVE
    Καλώς σε βρήκα....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ζέτα ! Και εγώ είμαι ερωτευμένος με τα πλευρώτους γιαυτό και τα καλιεργώ κιόλας σε αχυρένια βιολογικά μπλόκ!

      Διαγραφή

thnx 4 your comments!!!
Ευχαριστώ για το σχόλιο!!!
keep cooking