Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Αγριογούρουνο κρασσάτο με καστανόμελο & πορτοκάλι - Winy wild boar with chestnut honey & orange

Ένα καθαρά χειμωνιάτικο αλλά και εορταστικό φαγητό με την δική του μοναδική προσωπικότητα με απαραίτητο συνδιασμό φυσικα ενός αντάξιου κρασιού...


Προετοιμασία :Απαραίτητο σε κάθε μέθοδο μαγειρέματος αγριογούρουνου είναι η αφαίρεση του αίματος του τοποθετόντας το σε ένα μπόλ με ξίδι και νερο για περίπου 4-5 ώρες , αλλά και το μαρινάρισμα.του.


 Για την μαρινάδα θα χρειαστούμε :

Νερό
Ξύδι απο κρασί
2 Κρεμμύδια 
Φύλλα δάφνης , 
3-4 γαρύφαλλα
1 ρίζα από σέλινο
Πιπέρι σπόροι
Άνηθο - Εστραγκόν
Λεμόνι - Ζάχαρη
Κόκκινο κρασί





Το αφήνουμε στη μαριναδα  μια ολόκληρη νύχτα  στο ψυγείο ώστε αναμειχθούν όλα τα αρώματα...
Μόλις μαριναριστεί δέν ξεπλένουμε το κρέας αλλά το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας .
Λόγω της σκληρώτητας του κρέατος που έχουν γενικά τα άγρια και δή τα αγριογούρουνα θα χρειαστεί να το σιγοβράσουμε για περίπου 30' ώστε να μαλακώσει λίγο.

 Υλικά :
2κ. αγριογούρουνο 
5 ξερά κρεμύδια 
2 κ.σ αλεύρι 
1 σκ. σκόρδο
1/5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγ. ντομάτες
1 κ.σ. ζάχαρη
 φλιτζ. κρασί
1/5 φλιτ. κονιάκ
1 φλούδα πορτοκάλι
1/4 φλιτζ. μπαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. καστανόμελο
2 δαφνόφυλλα
πιππέρι -αλλάτι
3-4 κοκ. μπαχάρι 

Εκτέλεση :

Σε πλατυά κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια  για περίπου 10΄σε μέτρια φωτια και στο τέλος τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σκόρδο.Αλευρώνουμε καλά ώστε να το ρουφήξει  το κρέας καλά το αλεύρι..Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρέας με το  υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και όσα μείνουν  στο τέλος τα αφήνουμε κ  ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το μπαλσάμικο και αφήνουμε να βράσουν δυνατά για 3' - 4' . Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.Ζεματίζουμε κ ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες η απλά τις χαράζουμε σταυρωτά  και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το φαγητό μας και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες , έως ότου να δέσει καλά η σάλτσα .Λίγο πρίν τελειώσουμε το βράσιμο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι και προσέχουμε να μη αφιδατοθεί το φαγητο μας προσέχοντας το κ προσθέτοντας σταδιακά νερό .Συνοδεύουμε με πουρέ ή ψητές πατάτες και κρασι ελληνικο Merlot *


+ Το αγριογούρουνο είναι ενα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά :
 Βιταμίνες Β. Μια μερίδα αγριογούρουνου σου παρέχει πάνω από το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης νιασίνης (μια βιταμίνη Β που μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερίνη), θειαμίνης και Β6 (δύο βιταμίνες που ενισχύουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου). Το κρέας από αγριογούρουνο είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.


100 γραμμάρια κρέατος αγριογούρουνου περιέχουν 304 θερμίδες και 15% πρωτεΐνες

*Σας προτείνω  απο Ελληνικά Merlot:
Ένα γλυκόπιοτο, με «τρυφερές» τανίνες το..Terra Leone Merlot / Κτήμα Παλυβού 
Καί επίσης ένα ακόμα καλοφτιαγμένο βελούδινο Μερλότ , Συμεωνίδη 

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια με σώς μπαλσάμικο - Mushrooms with Balsamic Sauce

Μανιτάρια Pleurotus Ostreatus ή Πλευρωτός ο Οστρεώδης

Είναι εκλεκτό εδώδιμο. Εύσαρκα, με υπέροχες κυματιστές αυλακώσεις στο κομμάτι εκείνο που «γέρνει» στη γη. Αντίθετα, η «ουράνια» πλευρά τους έχει βελούδινη υφή και ντελικάτο άρωμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα και σερβίρονται κυρίως ψητά ή σε σούπες, αλλά ταιριάζουν πολύ και ως συνοδευτικά του κοτόπουλου, του χοιρινού και των θαλασσινών. Καλλιεργημένα πωλούνται σχεδόν παντού, σε πολύ καλές τιμές. Τα άγρια, ωστόσο, που φύονται σε όλη την Ελλάδα, έχουν πολύ ανώτερη γεύση και πλουσιότατη σάρκα. Στη Λέσβο ονομάζονται αρτύκια και στην Κρήτη αρτυκίτες και συχνά ένα και μόνο μανιτάρι μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα κιλά!

Καλλιεργημένα  σέ μπλόκ αχύρου απο 100% φυσικά συστατικά.
Μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας τα δικά μας μανιτάρια  πολύ ευκολα και χωρίς κόπο αγοράζοντας μόνο το μπλόκ καλλιεργειας.Η ανάπτυξη τους γίνεται ταχύρυθμα σε συνθηκες υγρασίας απο 10 εώς 17 βαθμούς Κελσίου.Σε 10 με 20 μέρες η πρώτη καρποφορία είναι έτοιμη και έπειτα κάθε συγκομιδή γίνετε κάθε 10-15 μέρες.

Συνταγή:

Υλικα :
Για τα μανιτάρια

500γρ μανιτάρια πλευρώτους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
Ένα κλωναράκι φρέσκο Δεντρολίβανο

Για την Σώς 


4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα μανιταρια μας με ενα βρεγμένο πανάκι (Προσοχή δεν τα πλένουμε με νερό για να μη ρουφήξουν και στο τέλος γινουν βραστά αντί για ψητά...)
Αλατοπιπερώνουμε , τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη σκόνη του σκόρδου καί απο τις δύο μεριές. 
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (με λαδόκολα ή λαδωμένο) και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαμούς για περίπου 20 λεπτά .Λίγο πρίν ψηθούν περίπου 5 λεπτά πρίν , τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τοποθετούμε το κλωνάρι του δεντρολίβανου απο επάνω ολόκληρο.
 Παράλληλα για την sauce σε ένα μπόλ τοποθετούμε τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου και τα χτυπάμε πολυ καλά με αναδευτήρα καφέ ή με μίξερ ( ή και με fouet) μέχρι να μαλακώσει καλά το μέλι(στην συγκεκριμένη συνταγη εχω χρησιμοποιήσει καστανόμελο το οποίο δέν έχει όση γλύκήτα εχουν τα αλλα μέλια όπως θυμαρίσιο η ανθόμελο κτλπ) και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο σιγα σιγα μεχρί να αρχίζει να πήζει η σώς .
Περιχύνουμε τα μανιτάρια μας με την σώς και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαιντανό.


Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Wensleydale με μύρτιλο & cranberry




















Ιστορικά , το Wensleydale είναι ένα φρέσκο μαλακό τυρί το οποίο επινοήθηκε και πρωτοπαρασκευάστηκε στο Wensleydale, Βόρειο Γιόρκσάιρ της Μ. Βρετανίας το 1150 άπο Κιστερκιανούς μοναχούς.Αυτοί οι μοναχοί συνέχιζαν να φτιάχνουν αυτο το τυρί το τέλος ,διάλυση των μοναστηριών τους το 1540.
Παραδοσιακά, για την παρασκευή του* χρησιμοποιούσαν πρόβειο γάλα αλλα με την πάροδο των χρόνων χρησιμοποιούσαν και αγελαδινό.Αυτή η τέχνη της παρασκευής του τυριού πέρασε από τους μοναχούς σε γυναίκες αγροτών οι οποίες παρήγαγαν μία "μπλέ" ποικιλία (blueberries) του Wensleydale στα αγρόσπιτα τους. Σήμερα το τυρί αυτο παράγεται κυρίως απο παστεριωμένο γάλα αγελάδας αλλά προστίθεται καί πρόβειο γιά εναλλαγή της γεύσης.

  • Χώρα προέλευσης - Βρετανία
  • Παρασκευάζεται  απο παστεριωμένο ή μή παστεριωμένο αγελαδινό ή πρόβειο γάλα
  • Περιοχή-Βόρειο Γιόρκσαιρ
  • Υφή-μαλακό
  • Φλούδα-φυσική
  • Χρώμα-απαλό κίτρινο
  • Γεύση-κρεμμώδη γλυκιά
*Ιδανικό για Χορτοφάγους